Om Helena

Jag är uppväxt i en riktig hundfamilj. Det har alltid funnits hundar i hemmet, främst taxar och där hundintresset alltid varit en stor del av allas liv. Den som först blev nyfiken på rasen basenji var min pappa. När familjen skulle företa sin första resa till Crufts Dog Show i England, var förutom taxarna, basenji en av de raser som skulle beskådas. Min första kontakt med basenji blev verkligen en kärlek vid första ögonkastet. Det var en liten röd tik med silkeslen päls, svarta små pepparkorn till ögon som illmarigt och nyfiket tittade över kanten på sitt bås. Jag tyckte att hon var ett under av skönhet.

Helena

Min första egna basenji fick jag långt senare. Det var en svart & vit hane S Ch Beldams Black Dancing Diamond. Han kom från Kris Sandbergs kennel i Sala. "Kasai" var resultat av ett samarbete mellan Kris, Lars Malmqvist (kennel Madingo´s) och Staffan Drangel (kennel Pepper). Dessa tre personer hade köpt in tre nya avelsdjur till Sverige från Mrs Mirrie Car- dews kennel S:t Erme. Kasai var en mycket elegant basenji med kort glänsande päls. Kärt barn har många namn, han döptes snart om till (Dia)Manten. Han hade många egenheter, bland annat en förkärlek till choklad. Torrfodret fick blandas med mjölkchoklad. Mormors hembakade chokladkaka döptes snabbt om till Mantens mumskaka.

Jag är mycket stolt över mitt Egyptiska kennelnamn som jag fått ärva från en uppfödare i England. Stavningen har dock ändrats från det engelska Ph till det svenska F. Den hund som numer förekommer i de svenska linjerna var en trefärgad tik vid namn Pharaohland Phoebe of Bokoto. Mrs Eileen Nuttall överlät namnet till mig på sin dödsbädd.

Om Cilla

Vem är då denna "nya" Farao-ländare? Ja, det frågetecknet tänkte jag råda bot på genom min berättelse om mig själv och vägen till att bli Helenas kompanjon i den anrika basenjikenneln Faraoland.

Cilla

I mitt liv har det alltid funnits djur. Jag delade barnvagn med en katt och golvets krypyta med en hund. Jag har suttit i skogen som barnunge och lyssnat på hund-relaterade berättelser under tiden matsäck intagits i spårpauser. En av årets höjdpunkter var då "Hundens dag" i Norrköping som jag upplevde som enormt stort och spännande. Jag minns att Gunnar Strömbert då figurerade som domare och en respektfull man många hade förtroende till som mycket hundkunnig. Det kom sig så att jag skulle delta i barn med hund för första gången och dagen till ära hade jag tilldelats en gammal envis cockerspaniel-dam. Ett trettiotal barn deltog och tro det eller ej men hunden och jag var visst på samma våglängd så vinsten plockade vi hem. Det har senare visat sig att kvinnan som dömde fram oss till vinst är en av Helenas nära bekanta. Världen är sååå liten!

Genom vinsten och gott samarbete med den annars så bångstyriga tiken hade jag plötsligt en given plats i uppfödargrupper. Det var en mycket spännande värld som öppnade sig och det dröjde inte lång tid innan jag hade en egen hund att visa. En stor svart elegant cockerspaniel med ett hav av päls som jag älskade mer än något annat. Vi skördade inga större framgångar tyvärr då en liten 12-årig tjej kanske inte är den bästa bakgrunden en stor hund ska ha om man vill vara taktisk. Vilket också en vis man (tidigare nämnd) påtalade för mig vid tillfälle;)

Jag fick något att bita i när jag blev sambo med en pedant man (Bruno) som inte uppskattade hundar något vidare. Skam den som ger sig och hjärntvätten påbörjades.