Bidra till: Munkar


Den här funktionen är till för dig som har synpunkter eller vill rätt till fel i våra artiklar eller bara vill skriva bokstäver på internet. Puss.







Munkar


Munkar är en sorts rumsren religiös extremism.
Dom säljs på bagerier och numera även på GDG.
Dom man ser här i sverige är oftast kristna, men det finns tuffa asiatiska munkar också.
Dom har ett hål i mitten och socker på sig, går oftast klädda i bruna kåpor och är flintskalliga.
Vill du ha en egen munk är det lätt.

Munkar
ca 20 st

Ingredienser
50 g smör eller margarin
1 1/2 dl mjölk
1/4 paket (ca 12 g) jäst
1 msk socker
1 kryddmått salt
2 äggulor
ca 5 dl vetemjöl
olja till fritering
strösocker





Gör så här

1. Smält fettet i en kastrull. Häll i mjölken och låt den bli fingervarm (37 °). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med degspadet. Blanda i socker, salt, äggulor och mjöl. Rör samman degen väl. Täck över och låt jäsa ca 1 timme.

2. Kavla ut degen med lätta tag på mjölat bakbord så den blir ca 1 cm tjock. Ta ut ca 20 rundlar (ca 6 cm i diameter) med mått. Täck över och låt dem jäsa ca 30 min.

3. Värm fettet till 180°. Lägg ner några munkar i taget. Fritera dem vackert guldbruna, ca 1 min på varje sida. Låt munkarna rinna av på hushållspapper. Vänd dem i socker. Servera varma eller kalla.

Så här gör man syltmunkar:
Kavla ut degen. För att få lagom utrymme för varje syltmunk: Markera lätt 10 rundlar på halva degen. Lägg en klick fast sylt, t ex av aprikos, mitt på ringarna. Vik över den andra deghalvan. Ta ut rundlar där upphöjningarna med sylt syns. Tryck till kanterna och fritera.