Ett "nedslag" i den tidigare skolhistorien! Flens kommuns första "riktiga" skola organiserades 1732 av en godsägare, riksrådet Axel Banér på Åkerö. Skolan skulle utbilda bettnabornas barn. År 1733 uppfördes en ny skola, en byggnad som fortfarande står kvar, nämligen stenhuset i Lötakorset, idag magasin och förr en del av ICA-handeln. När godsägaren dog år 1744, så dog också skolan. Verksamheten lades ner, läraren avskedades och byggnaden byggdes om till spannmålsmagasin. Men, även om verksamheten i Löta stenhus lades ner, så verkar det ändå som om det var i Bettna som det fanns en någorlunda ordnad undervisning.
Fr o m 1723 hade klockarna en skyldighet att meddela barnen undervisning, men så småningom räckte det inte till och man försökte påverka socknarna att skaffa utbildade skolmästare. Allmogen var dock inte så pigg på detta, p g a alla de utgifter som följde med en fast anställd lärare. Man löste det hela med tillfälligt anställda och genom att klockaren även i fortsättningen fick ta hand om barnens utbildning. F ö tyckte folk i allmänhet att det var föräldrarna som skulle betala lärare och stå för utgifterna för skollokaler.
Flens skola tillkom 1830 på initiativ av Robert von Kraemer på Stenhammar, genom en donation som omfattade skolhus, underhåll av skolhus, skoltomt, lärarlön och skolböcker. Notera att det nu var c:a hundra år sedan den första skolan startades i Bettna! Barnen ville inte gå i skolan. De berättade för föräldrarna hur illa de behandlades och föräldrarna ville inte låta dem gå långa vägar i kallt vinterväder! Man ordnade övernattningsrum vid Salsta och Lida för barnen som bodde långt bort och man anpassade t o m terminernas placering i tiden, s t ex började vårterminen i mars och slutade den 15 juli. Höstterminen som började den 20 augusti slutade redan den 15 november! Själva skolhuset var en timmerbyggnad som låg mitt emot kyrkan. Vid sekelskiftet ersattes den av Kyrkskolan.
Eftersom Flens tätort ökade i folkmängd, så tillkom Centralskolan inne i samhället, samtidigt som Kyrkskolan. Centralskolan blev sedan realskola och sedan har där varit mellanstadium. Efter ombyggnaden av Stenhammarskolan till Bildningscentrum prins Wilhelm så ligger Estetikum där. Där ligger bl a salar för bild och musik. Grundskolan heter numera Bildningscentrum Prins Wilhelms grundskola, vilket låter både långt och lite högtravande. Så småningom tillkom Kom Vux, med verksamhet som ständigt har utvidgats i takt med samhällets behov av återkommande utbildning. Större delen av verksamheten har på senare år haft lokaler i kvarteret Lästen, men har efter att Bildningscentrum blivit klart flyttat in i Lillprinsens lokaler, hösten 1999.
Källa: Ett stycke Sörmland Från sockenskola till grundskola Kurt Ekelund Egna kompletteringar av Gert Forsström