Senare vasatid fram till reduktionen.



Regentlängd för första delen av perioden:

Gustav II tillträdde sin regering vid 17 års ålder och fick underteckna en kungaförsäkran vid sitt trontillträde på riksdagen i Nyköping 1611. Den utformades Av Axel Oxenstjerna och adeln passar på att få sina intressen tillgodosedda ( frihetsmil och rå och rör vid säterierna befriades från extra gärder och utskrivningar).

Vid sin kröning år 1617 måste han också bekräfta att donationerna garanterades stanna i adelns ägo. Under A O:s ledning inrättas kollegie-organisationen där:

svarade för var sin del av rikets styrelse. (Marsk och amiral i krigsförvaltningen). Det var adelns privilegier att inneha de posterna (jmf Jöran Persson) och kollegierna var början till vår organisation med departement och ämbetsmännen blev en slags ministrar.

Riddarhusordningen 1626.

Adeln blir i o m den en sluten korporation uppdelad på tre klasser:

Varje ätt hade en röst och företräddes av sin huvudman. Votering klassvis gav högadeln ett avgörande inflytande.

Gustav II Adolf donerar c:a 300 hemman för att Uppsala Universitet skulle ha något att leva på

Gustav II Adolf och det trettioåriga kriget.

Varför gick han med i kriget?

Gustav satte sig i besittning av mynningarna på floderna, Neva, Narva, Dyna, Weichsel och Memel. Det gav stora tullinkomster och man fick holländarna på halsen.

I januari 1631 får man 400 000 rdr i årliga subsidier från Frankrike för att man ställde upp en här på 36 000 man i Tyskland. I början stod Gustav ensam, men i o m att de evangeliska furstarna blev svagare, så slöt de sig till honom.

Seger vid Breitenfeld den 7 september 1631.

Gustav stupar vid Lützen den 6 november 1632.

Kriget finansierades bl a med tullavgifterna från de preussiska hamnarna (530 000 rdr eller en tredjedel av rikets inkomst (!) ) fram till 1635, då de måste återlämnas.

Krig med Danmark 1643 – 45.

Torstensson går upp i Jylland söderifrån år 1644. År 1643 hade Gustav Horn erövrat Skåne och Blekinge, men de fick lämnas tillbaka i freden vid Brömsebro, p g a att holländarna, som medlade, inte ville att Sverige skulle bli för starkt 1645.

Man fick Gotland, Halland, Ösel, Jämtland och Härjedalen.

Westfaliska freden 1648.

Här fick Sverige Vorpommern med Rügen. Av Hinterpommern en landremsa längs Oders östra strand med Stettin och Wismar. Dessutom fick man hertigdömena Bremen och Verden.

 Hur finansierades kriget?

Den svenska stormaktstanken motsvarades också av en strömning inom litteraturen, där Olof Rudbeck bl a försökte hävda att Sverige var folkens urhem.

Från Gustavs frånfälle fram till 1644 fungerade förmyndarregeringen under A O:s ledning. Det året blev Kristina 18 år och myndig.

Hon kröntes 1650 och rådet ville att hon skulle gifta sig och säkra tron- följden. Tilltänkt kandidat var Karl Gustav, som sedan blev Karl X Gustav. Kristina hade emellertid ingen håg till att ingå i det äkta ståndet när rådet insisterade.

Kristina abdikerade år 1654 och konverterade till katolicismen (pytt!) och flyttade till Rom – föga ärofullt för en så märkvärdig drottning! Hon ligger begravd i Peterskyrkan.

Hon genomdrev att kusinen först valdes till generalissimus över de svenska arméerna i Tyskland och sedan till tronföljare och arvfurste.

Kristina blev känd för sina vetenskapliga och kulturella intressen och en allvarlig tro. Hon bjöd hit kulturpersonligheter bl a René Descartes (Cartesius – "cogito ergo sum"). Han dog i lunginflammation här och man brukar säga att det är Sveriges enda bidrag till filosofin.

Den donationer och godsavsöndringar som G II A och förmyndarregerin-gen börjat göra för att finansiera kriget fortsattes av Kristina fast i större skala. Det fick följder för ekonomin (dia på avsöndringarna).

Inkomsterna från avsöndringarna användes till ett lysande hovliv (dia på hovlivet).

Magnus Gabriel de la Gardie var Kristinas store gunstling. Han var också den som drabbades hårdast av den reduktion som genomfördes av Karl XI år 1682. (Delvis p g a att släkten var sent inflyttad till Sverige och inte hade några arvegods att falla tillbaka på)

Tillbaka till Komvuxsidan! Tillbaka till historiesidan!