Svensk medeltida historia från Magnus Ladulås till Engelbrektsupproret.

 

 

Magnus Ladulås: (1275 – 1290)

Han var son till Birger Jarl och fick makten efter att ha besegrat sin bror Valdemar med danskarnas hjälp. Under Magnus infördes en ny typ av krigstjänst: riddarna och kavalleriet. (Jmf ridderlig, chevaleresk [cheval] och kavaljer)

Riddare – väpnare (adlig) – småsven.

Den gamla bondestormannaklassen ersattes nu av en adlig klass ( som i o f sig togs ur den gamla stormannaklassen) som gjorde krigstjänst till häst och för detta fick privilegier.

Beslutet togs på Alsnö hus i Mälaren. Det viktigaste privilegiet var skattefriheten.

Samhället skiktades på ett nytt sätt och detta märktes ända in på "kör- gårn". I kyrkan vid altaret begravdes präster och adel. Sen begravdes man i fallande ordning, med småfolket och de egendomslösa i utkanterna av kyrkogården. Utanför låg självspillingar och mördare, eftersom de inte fick vila i vigd jord (mördare på galgbacken).

Under Magnus uppstår också herredagarna. Under kungen sorterade kansler, marsk och drots.

Magnus Eriksson: (1319 – 1364)

Magnus Ladulås dör 1290. Äldste sonen Birger var omyndig. under tiden styrdes riket av Torgils Knutsson. Han styrde även efter myndighetstiden. De yngre bröderna Erik och Valdemar, drev egen politik.
Erik gifte sig med Ingeborg, norsk prinsessa, och försökte skapa ett väst-svenskt rike i förbund med Norge.
Bröderna förmådde Birger att avrätta Torgils och tog sin bror tillfånga 1306 och tvingade honom att avstå delar av riket till dem. Händelsen kallades Håtunaleken efter själva "fångstplatsen".

1317 avslutades stridigheterna i Nyköpings slott med att Birger fängslar sina bröder och låter dem dö i fångtornet (Nyköpings gästabud). Nu utbryter uppror och Birger störtas. Eriks treårige son Magnus väljs till kung och blir Magnus Eriksson.Allt detta skildras i Erikskrönikan.

Magnus insatser:

Exempel på straff:

Pesten.

Sjukdomen kom från Medelhavsländerna och spred sig norrut. Folk hade hört talas om den och alla var rädda. 1349 kom ett handelsfartyg till Bergen (från England) och när fartyget lossades spred sig pesten i staden. Därifrån spred den sig till de övriga nordiska länderna – påminn om gisslariterna!

Barfotapräster bad om att Gud skulle blidka sin vrede och fastade för att få nåd ( vilket förmodligen satte ned motståndskraften).

Man hade alla möjliga förklaringar till att människorna hade drabbats av denna plåga, bl a påstod man att judarna hade förgiftat brunnarna och svåra pogromer började. (Jmf med Jesu syn på sjukdomarnas orsaker).

Magnus företog en pilgrimsresa till Nidaros (Trondheim) för att besöka Sankt Olofs kyrka.

Magnus blev så småningom avsatt av stormännen under ledning av Bo Jonsson Grip. Han for till Tyskland och erbjöd Albrekt av Mecklenburg Sveriges krona – ett drag som man snabbt ångrade!

Albrekt ville göra Danmark svenskt och erövra dess krona, därför måste han pantsätta län och ta in höga skatter. Det kostade också pengar att lösa ut länen.

Förtyskningen började och det satt tyskar i rådet och som fogdar på kungsgårdarna ute i landet. När Bo Jonsson Grip dog försökte Albrekt lägga rabarber på hans gods. Det bör ha varit en hel del – Bo ägde vissa tider en tredjedel av jorden i Sverige. Då vände sig stormännen till drottning Margareta av Danmark och en svensk-dansk här besegrar Albrekt år 1389 och Margareta blir drottning över de tre rikena.

År 1397 utses Erik av Pommern till tronföljare. Han kröns i Kalmar och man utfärdar ett unionsbrev, där det bestäms att de tre riken ska ha en kung (Danmark-Norge och Sverige-Finland).

Erik ville upprätta ett Östersjöimperium och kom därför i krig med Hansan. Krigen kostade pengar och 1434 bryter det ut ett uppror under Engelbrekt Engelbrektsson. Varför gjorde man uppror?

Tillbaka till Komvuxsidan! Tillbaka till historiesidan!